Nonbo Hede - et bofællesskab

2018

 
 

Vi bor i "Bofællesskabet Nonbo Hede", som er provinsens første bofællesskab, opført på en stor 25.000 m2 naturgrund i Hald Egelige op ad en af de ældste og største danske egeskove, og vi har den gamle studevej (en del af hærvejen) "Sallingvej" i baghaven af vores private grundstykke. 
På vejen blev der bl.a. drevet stude ned til Tyskland.
Vejen går gennem egeskoven ned til Non Mølle , hvor der i middelalderen har været et vadested over åen, nu løber hovedvej A13 Viborg - Vejle her.
Nonner fra et af Viborgs mange middelalderklostre drev her en vandmølle, der malede korn for egnens bønder, deraf navnet NonMølle.
Mølledammen er der stadig, og så er den nu genåbnede NonMølle Kro kommet til senere.

Hald Ege by er opstået i det 20´ århundrede omkring de mange røde barakker, der blev opført i 1917 af Røde Kors som lazaretlejr for syge tyske og østrig-ungarske krigsfanger fra russisk krigsfangenskab. Lejren blev til dels opført for at understrege Danmarks neutralitet under første verdenskrig.

I 1920 blev lejren omdannet til "Folkekuren"; en kuranstalt som primært husede gigt- og nervepatienter, Folkekurens område huser i dag bl.a. mange privat- og andels-boliger, Hald Ege Fri -og Efterskole, forsamlingshus og flere børneinstitutioner.

Der er 4 - 5 km til Viborg, og asfalteret gang/cykelsti på den nedlagte Herning - Viborg jernbane, direkte ind til Viborgs centrum ved banegården og mod vest til Dollerup Bakker og Herning.
Bofællesskabets grund grænser op til denne sti.


cykelsti til Viborgs centrum

Til den smukke og rene sø, og Danmarks næstdybeste sø, “HALD SØ”, er der 15 - 20 minutters gang gennem egeskoven, ved søen har bofællesskabet en råbåd liggende. Her findes også en dejlig badestrand.
De meget smukke og besøgte “DOLLERUP BAKKER” kan nås på cykel eller ski i løbet af mindre end halv time, idet der er utrolig mange dejlige naturstier ud fra Hald Ege.
direkte til Viborgs centrum ved banegården. 
o
skiløb til Hald Hovedgård jan. 2010

Vi ejer et af bofællesskabets 15 individuelle huse + 1/15 andel i 2 fælleshuse.
Huset er bygget i tre plan, vandskuret indvendigt, med et rustikt materialevalg, rå mure, elrør trukket synbare, rustikke klinkegulve og massive trægulve, spændende indrettet synes vi, utraditionel arkitektur, bl.a. er vinduerne limet i, så der er et flot helt kig ud af vinduesåbningen, da der ingen trækarm er monteret.
Huset er ret nemt at opvarme, tykke mure og 3 lags termoruder, dog ikke lavenergihus, huset er indrettet/tegnet i samarbejde med arkitekten og opført af os i 1977. 
Så vi har i februar 2018 boet her i 41 år.


trykrør som skorstenhus i 3 plan


øverste plan med arbejdsrum, opbevaring/strygestue og soveværelse

 1. 1.

 2. 2.

 3. 3.

 4. 4.

 5. 5.

 6. 6.

 7. 7.


køkken/alrum i mellemetagen


nederste plan - stue - alle huse har brændeovn

Fra WIKEPIDIA:

Et bofællesskab er et bevidst frembragt minisamfund, der består af fuldt udstyrede private hjem, suppleret med fælles faciliteter. Et bofællesskab er typisk planlagt, ejet og drevet af beboerne. Ofte bygges bofællesskaber fra grunden, da eksisterende byggerier sjældent egner sig til formålet. Den oftest forekommende motivation, for at engagere sig i et bofællesskab, er et ønske om at skabe mere og bedre interaktion i forhold til naboer.

Boligerne ligger ofte tæt og deler et fælleshus, nogle fællesarealer samt andre faciliteter. I fælleshusene er det almindeligt at beboerne skiftes til at lave mad til hinanden. Det er almindeligt at denne fællesspisning er den vigtigste fælles aktivitet. Andre fællesfaciliteter kan være vaskeri, pool, børnerum, kontorer, internetadgang, tv-rum, værksteder, gæsteværelser, sauna eller motionsrum.

 1. 8.

 2. 9.

 3. 10.

 4. 11.

 5. 12.

 6. 13.

 7. 14.

 8. 15.

 9. 16.

 

navn Bofællesskabet Nonbo Hede

placering  Hald Ege, 8800 Viborg

ANTAL  15 HUSE + 2 FÆLLESHUSE

BEBOERE:  34 personer,

i alderen 8 - 77 år.

Om bofællesskabet